Grid

Biologilærere hædret med pris for Marin med Amtet

22/3/24

Stort og velfortjent tillykke med prisen til Gorm og Rune

Biologilærerne Gorm Worsøe Clausen og Rune Olsen har modtaget Novo Nordisk Fondens Naturvidenskabelige Gymnasielærerpris (Øst) for deres motiverende indsats i Marin med Amtet, som er en science-aktivitet for elever, der gerne vil lære om marinbiologi på en sjov måde og arbejde med naturgenopretning i og omkring Roskilde Fjord.

Med prisen følger en præmie på 250.000 kroner, hvoraf 200.000 kr. går til naturvidenskabelig udvikling af undervisningen på gymnasiet, og de to lærere får 25.000 kr. hver som en personlig hæderspris.

Fagligt og socialt fællesskab om marinbiologi

- Vi blev glade og beærede og også overraskede over, at vi har fået Novo Nordisk Fondens pris. Det betyder meget for os og er et stort skulderklap for vores arbejde, siger de to prismodtagere Gorm Worsøe Clausen og Rune Olsen, som udover at lede aktiviteterne i Marin med Amtet underviser i biologi og andre sciencefag på Roskilde Gymnasium.

 

- Vi er omgivet af dygtige kollegaer hver dag, så det er overraskende, at det blev Gorms og mit naturvidenskabelige projekt, som blev belønnet, fortæller Rune.

De to naturvidenskabslærere har for otte år siden oprettet Marin med Amtet som et ekstra tilbud, hvor elever på tværs af årgange tager dykkercertifikat og arbejder med havbiologi i praksis.

 

- Idéen til Marin med Amtet opstod, da vi var på et kursus i marinbiologi. Vi tænkte, at det kunne vi arbejde videre med lokalt her på Roskilde Gymnasium, hvor vi har fjorden tæt på, fortæller Rune Olsen.

 

- Tanken var at skabe et fagligt og socialt fællesskab, som går på tværs af studieretninger og årgange, hvor eleverne er fri for bedømmelse og læreplaner, og hvor de får nogle konkrete hands-on oplevelser. Vi ville gerne have eleverne til at prøve nogle naturvidenskabelige ting af, som både er sjove for dem og for os.

 

Mange elever har benyttet sig af det populære tilbud om at lære om dyrs tilpasninger til livet i havet, fiske- og muslingeopdræt, miljøfarlige stoffer, fjordens geologi, dykkerfysik, plastikforurening og iltsvind.

Projektet samfundsmæssige relevans er de to lærere meget optaget af, derfor har de indgået samarbejder med lokale aktører og forskningsinstitutioner som Roskilde Oplevelseshavn, Nationalpark Skjoldungernes Land, DTU Risø og RUC. Derudover har eleverne deltaget i nationale projekter fx samarbejdet med Plastic Change, hvor de har opsamlet og registreret affald fundet i og langs fjorden for at kortlægge, hvorfra forureningen stammer.

I dette skoleår har gruppen været med i naturgenopretningsprojekter i fjorden. I efteråret overvågede de stenrev ved Veddelev med undervandsdroner og snorkling, og i løbet af foråret skal de udplante ålegræs.

 

Naturfaglige aktiviteter motiverer de unge til fremtid med science

- Jeg er utrolig glad for, at vores to dygtige naturvidenskabslærere, Gorm og Rune, har vundet Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris med deres projekt Marin med Amtet. Jeg er meget stolt over, at andre også har bemærket Marin med Amtet, der er en aktivitet udover den almindelige undervisning, hvor mange elever bliver stærkt motiveret til at arbejde med naturvidenskab i praksis i naturen. Det tror jeg er med til at få flere til at interessere sig for naturvidenskab, og det har vi i høj grad brug for, så flere endnu dygtige elever vælger studier indenfor netop dette område. Med i prisen fra Novo Nordisk Fonden modtager Roskilde Gymnasium kr. 200.000 til udvikling af skolens naturfaglige undervisning, og dem vil vi investere i vores stærke naturvidenskabelige afdeling, der har til huse i vores sciencebygning i Latinerhaven, udtaler rektor Henrik Nevers.

 

Lærerne i Marin med Amtet har fundet formlen på, hvordan man kan skabe naturfaglige aktiviteter for gymnasieelever, der på en sjov måde kan motivere dem til en fremtid med science. Inspirationen har allerede skabt ringe i vandet lokalt på gymnasiet, hvor kollegaer har startet en rumklub og en science show-gruppe.

Læs mere om Marin med Amtet (nyt vindue)

Læs Novo Nordisk Fondens artikel om de to prismodtagere (nyt vindue)

Se den samlede liste over prismodtagere 2024 (nyt vindue)